14 tips voor het organiseren van een schoolreisje
Geplaatst op 9 februari 2021
Geplaatst op 9 februari 2021
Na een turbulent jaar waarin veel onrust is geweest door thuis onderwijs en onduidelijkheid wanneer de kinderen weer naar school mochten, zijn ook veel leuke activiteiten in het water gevallen. Op het eerste gezicht misschien onbelangrijk, maar voor de kinderen vaak activiteiten waar ze al lang naar uit kijken.
Zo is het schoolreisje voor alle basisschool kinderen een activiteit die in het schooljaar eigenlijk niet mag ontbreken. Het is spannend om naar uit te kijken en het is fijn om met klasgenootjes buiten de schoolmuren op onderzoek uit te gaan en ze op deze manier ook beter te leren kennen.
Er komt best bij veel kijken om zo’n belangrijke dag in het jaar te organiseren. Om een houvast te geven waar je allemaal aan moet en kan denken hebben wij een overzichtje gemaakt.
Natuurlijk wil elke schoolreiscommissie elk jaar weer het leukste schoolreisje organiseren. Het is ook goed om je plan over meerder jaren af te stemmen. Zo kan je afwisselen tussen educatieve schoolreisjes en pure fun-bestemmingen. Je kan ook variëren met je budget. Als je het ene jaar een goedkoper schoolreisje organiseert kan je het jaar daarop weer wat meer geld uitgeven. Zo zorg je dat de kinderen over hun hele schoolperiode een gevarieerd aanbod van schoolreisjes hebben.
Het verschil tussen kinderen uit de onderbouwgroepen en bovenbouwgroepen is qua beleving groot. Een kind uit groep 1 kan het erg spannend vinden om op schoolreis te gaan terwijl datzelfde kind, als hij eenmaal in groep 6 zit, het juist erg stoer vindt. Daarom is het voor jonge kinderen en hun begeleiders vaak prettig om naar overzichtelijke parken te gaan, ze verliezen elkaar niet zo snel uit het oog en kunnen makkelijker de weg terugvinden. In de bovenbouw is dit weer wat minder belangrijk, daar mogen zaken best wat spannender zijn. Er zijn gelukkig ook parken in Nederland zoals Linnaeushof die het beste uit deze twee werelden combineren en die geschikt zijn voor leerlingen uit zowel de onder-als bovenbouw.
1,5 uur in een bus zitten is voor kinderen vaak erg lang. Bedenk als je kiest voor een bestemming op 1,5 uur reizen, je al 3 uur tijd kwijt bent aan het reizen. Deze tijd gaat af van de tijd die je ook in het park kan besteden. Let ook op hoe laat je vertrekt bij school, de meeste parken gaan pas om 10.00 uur open dus dan heeft het geen zin om al om 9.30 uur op de bestemming aanwezig te zijn.
Een schoolreis organiseren kost tijd en zowel de bestemming en het vervoer moeten op tijd gereserveerd worden. Omdat het weer in Nederland nog wel eens grillen kan vertonen is het handig om een bestemming uit te zoeken die ook bij slecht weer genoeg mogelijkheden biedt om de kinderen te vermaken, bijvoorbeeld een grote binnenspeeltuin.
Uiteraard is het bij het organiseren van een schoolreis niet anders dan bij andere projecten, het budget is een belangrijk onderdeel waar je rekening mee moet houden tijdens de organisatie. Als je gaat voor de goedkoopste optie is het verstandig om alles zelf te regelen. Bedenk hierbij wel dat dit tijd en energie kost, en dat alle verantwoordelijkheden op jou terecht komen. Je kunt ook kiezen voor het gemak van één aanspreekpunt zoals bij School Travel. Een specialist regelt dan het schoolreisje, van het vervoer tot de lunch op de bestemming en alles wat er tussen zit. Je kan putten uit de ervaringen en de contacten van het bedrijf en zij nemen de verantwoordelijkheden rondom de (financiële) afspraken met vervoerder en bestemming op zich. Wel zo relaxed!
Om kosten te besparen kan het voordelig zijn om buiten het schoolreis seizoen op schoolreis te gaan. Het schoolreis seizoen valt in de maanden april-mei-juni-half juli. In deze maanden zijn de vervoerders en de bestemming vaak erg druk. Om de drukte te spreiden denken de vervoerders en bestemmingen graag mee en dat kan soms aardig in de kosten schelen. Ook het spreiden van de schoolreis over meerdere dagen kan goedkoper uitvallen. Als de hele school op één dag op schooreis gaat is dat een piekbelasting voor de vervoerder. Als je een schoolreis over meerder dagen verspreid, door bijvoorbeeld voor de onder- midden- en bovenbouw op een andere dag te gaan, bied je de vervoerder drie dagen werk. De vervoerder wil dan graag meedenken en het gunstigste aanbod doen.
Op schoolreis gaan met kinderen is niet alleen spannend voor de kinderen. Ouders en begeleiders willen natuurlijk ook dat alles zo veilig mogelijk verloopt en dat risico’s zoveel mogelijk worden uitgesloten.
Risico’s kan je nooit helemaal uitsluiten maar wel beperken. Als je de kinderen verdeelt over meerdere auto’s met ouders als bestuurder is de kans op ongelukken groter dan dat je een touringcar boekt bij een vertrouwde vervoerder met een professionele chauffeur. Kies bij voorkeur een vervoerder die ervaring heeft met schoolreisjes. Zij kennen de schoolreisbestemmingen en weten hoe ze met een bus stuiterende kinderen om moeten gaan. Bij School Travel wordt er bijvoorbeeld nauw samengewerkt met Wijdemeren Tours, een vertrouwde vervoerder waarmee je prettig communiceert.
Zelf kunnen de docenten en begeleiders ook bijdragen aan veiligheid in de bus. Ga zoveel mogelijk verspreid zitten en zorg dat de kinderen op hun plek blijven zitten. Houd ze bezig met leuke busspelletjes, zoals busbingo en het zingen van liedjes. Zo kan de chauffeur zijn aandacht bij het verkeer houden.
Dit is het moment van de busreis waar het risico op ongelukken het grootste is. Zorg daarom dat het in- en uitstappen veilig verloopt. Zorg bij school voor een veilig opstappunt en bespreek dit met de vervoerder. De plek moet veilig zijn voor de kinderen maar houd ook zeker rekening met de uitzwaaiende ouders. Maak afspraken met de kinderen over het uitstappen op de bestemming. Je wilt niet dat ze in hun enthousiasme met zijn allen de parkeerplaats op rennen.
Een geslaagde dag begint bij een goede voorbereiding. Zorg dat zowel de kinderen als hun begeleiders weten wat er van hen verwacht wordt. Check vooraf de regels die er op de schoolreisbestemming gelden, kijk naar het programma van bijvoorbeeld shows en zorg dat je weet waar je kan verzamelen voor de lunch en waar bijvoorbeeld de EHBO-post is.
Laat leraren op tijd de groepen samenstellen en zorg dat de kinderen weten wie hun begeleider is. Het aantal kinderen per begeleider zal in de onderbouw wat lager liggen dan in de bovenbouw. De jongere kinderen moeten soms nog geholpen worden met bepaalde dingen terwijl de oudere kinderen zelfstandiger zijn. Ook kan het handig zijn om grotere groepjes kinderen met 2 begeleiders in te delen zodat er 1 begeleider bij de kinderen kan blijven als de andere begeleider even met de andere kinderen naar het toilet gaat. School Travel geeft de scholen handige polsbandjes voor de kinderen, waar het mobiele nummer van de begeleider op geschreven kan worden. Zo is een gevonden, verdwaald kind snel weer terug bij de begeleider.
Het wil nog wel eens lastig zijn om vrijwilligers te vinden voor taken op school, bij het schoolreisje is dat meestal niet het geval. Niet gek ook, wie wil er geen onderdeel zijn van de leukste dag van het jaar. Toch zijn de begeleiders ook voor een groot deel verantwoordelijk voor het succes van het schoolreisje. Zorg daarom dat ze goed voorbereid zijn en weten wat ze moeten doen.
Geef de begeleiders een overzicht van de benodigde gegevens, zoals wie te waarschuwen bij calamiteiten, maar ook of/en welk kind bijvoorbeeld een dieet heeft waar op gelet moet worden. Ook kan het handig zijn om de begeleider een EHBO tasje mee te geven en te zorgen dat de begeleider weet waar hij een EHBO post kan vinden of een eigen EHBO-er kan bereiken als hij/zij in het park is. Hier vind je een handige checklist voor schoolreisbegeleiders.
Niet onbelangrijk om vooraf te checken of de verzekering het schoolreisje dekt. Zo niet dan kan er voor de dag een aanvullende verzekering worden afgesloten. Zorg ook dat de leraren en begeleiders zijn verzekerd. Vertrouwde vervoerders hebben hun verzekeringen over het algemeen goed op orde, mochten er ouders met kinderen gaan rijden is het goed om hun verzekeringsvoorwaarden te checken.
Het kan handig zijn om vooraf de buurt te informeren zodat er geen onnodig geparkeerde auto’s in de straat staan. Laat ook een begeleider met een eigen personen auto naar de bestemming gaan. De bussen blijven niet altijd bij de locatie staan en als er een calamiteit is waarvoor iemand naar het ziekenhuis moet, dan is dat met een auto snel geregeld. Zorg wel dat de bestuurder altijd te bereiken is die dag. Overleg van te voren waar en wanneer er geluncht kan worden en geef dit goed door aan de begeleiders van de kinderen.
Eigenlijk hoort het er gewoon bij, op een schoolreisje mag gesnoept worden. Dit hoeft niet standaard te betekenen dat de kinderen zicht tegoed moeten doen aan een overdosis suiker. Het kost wat meer voorbereiding maar met hulp van ouders kan je kinderen op de schoolreisdag ook een gezonde snack aanbieden. Hier een aantal leuke recepten voor schoolreistractaties.
Natuurlijk is het leuk om de herinnering aan het schoolreisje in beeld vast te leggen. Niet elke ouder is er echter van gediend dat de foto’s van hun kind over het internet gaan zwerven. In deze tijden van de AVG is het op school waarschijnlijk goed geregeld. Zorg echter dat ook de begeleiders en de kinderen zelf op de hoogte zijn van wat wel en niet mag, maak hierover goede afspraken.
Daarnaast is het wel heel handig om een whatsappgroep aan te maken met de begeleiders. Dan kan iedereen gemakkelijk communiceren en heeft iedereen elkaars nummer. Tot slot is het zeker aan te raden om het nummer van de buschauffeur te vragen.
We hopen je met deze tips een beetje op weg te hebben geholpen en dat de kinderen dit voorjaar weer een geweldige schoolreis kunnen beleven.
Want zeg nou zelf: er is toch niets mooiers dan het organiseren van een geweldige schoolreis-dag waarop de kinderen hun hele verdere leven met veel plezier terug kijken!
Geschreven door:
School Travel is al jarenlang een van de bekendste specialisten op het gebied van schoolreisjes. School Travel regelt totaalpakketten met een inspirerende bestemming, de lunch en het vervoer. En dat alles tegen scherpe tarieven en met een uitstekende service.
Website: schooltravel.nl
Bestel je tickets alvast online en ontvang een mooie korting!